Lukijan vuorovaikutus

Kommentit

  1. Susanna sanoo

    Kiitos pohdinnoista!
    Meillä on rakennusprojekti alkamassa ja viilennysasia pohdinnassa. Meille tulee maalämpö, ja saimme suosituksen maaviileästä. Asuntomessuilla jututtamamme myyjä kertoi, että usein ”tehottomaksi” koetun maaviileän ongelmana on se, ettei porausta tehdä maaviileän kannalta tarpeeksi syvälle. Suositteli porausta 200m syvyyteen.

    Olisikin kiva kuulla miten syvälle maaviileän valinneissa taloissa tuo poraus on tehty?

    • mialehikoinen sanoo

      Voisinkin tehdä Instagramin puolella kyselyn tähän liittyen ja jakaa tuloksia 🙂

  2. Emilia sanoo

    Meillä on maaviileä, sekä yläkerrassa että alakerrassa kattokonvektorit. Olin myös valmiiksi kuullut varoituksia siitä, ettei se välttämättä juurikaan tehoaisi tai vähintäänkin sen teho laskisi hellejaksojen pitkittyessä. Vähän jopa kauhulla odotin kesän helteitä, että tulisiko tuota sitten kuitenkin tuohon investointiin pettymään. Kesän ensimmäisten helteiden iskiessä ensimmäistä kertaa viilennyssysteemiä testatessa sitten ilmenikin, että nuo konvektorit oli sähkömies kytkenyt väärin. Sisälämpötila pääsikin heti nousemaan sinne 30 asteeseen. Kun sitten konvektorit saatiin kytkettyä oikein, on ne olleet päällä yötä päivää kesän läpi matalimmalla puhallusteholla ja noin 22 asteessa. Ja kuinka kaikista varoituksista huolimatta kävikään: koko hellejakson on sisälämpötila pysynyt siinä noin 22-23 asteessa. Eli ero on huomattava siitä yli 30 asteesta. 🙂 lisäksi ikkunoita on paljon juurikin itään ja etelään päin. Olemmekin jopa pitäneet verhoja vallan auki usein aurinkoisinakin päivinä, eikä sen enempiä sälekaihtimilla blokattu juurikaan suotta sisätiloja hämäriksi, kun kerrankin on valoisaa. Tekniikasta en ymmärrä juurikaan, mutta porakaivo meillä on reilusti syvempi kuin suositeltu ja syöttöputki konvektoreille, on paksumpi kuin suositeltu eli ymmärtääkseni ”viilennysnestettä” pääsee siis enemmän konvektoreille. Eli summa summarum tässä kuten kaikissa muissakin viilennysjärjestelmissä pätee sama logiikka, ettei mikään masiina viilennä tarpeeksi, jos sen speksit on auttamatta liian pienet siihen tilaan, johon se on suunniteltu tai laite on sijoitettu huonosti. Esimerkkinä alakerrassa yhtenäistä tilaa meillä on noin 55 neliötä ja lisäksi kirjasto + kodari yht. 20 neliöä (ylös asti avonaista tilaa ainoastaan porrasaukko). Nämä tilat tuo yksi konvektori on viilentänyt hyvin (vessa ja pesutilat aina ovet kiinni, joten niitä en laske mukaan). Toki perimmäisissä nurkissa on lämpimämpää kuin aivan konvektorin lähellä. Teidän kohdallanne toki myöhäistä nämä laskelmat, mutta muille maaviileää harkitseville rohkaisuksi, että sekin on varsin toimiva ratkaisu. Pienimmällä teholla ollessa ääni ei häiritse yöunia, mutta pitää kuitenkin sisälämpötilan kokoajan miellyttävänä. 🙂

    • mialehikoinen sanoo

      Kiitos tosi kattavasta kommentistasi! Tuo esimerkkisi osoittaa hyvin, kuinka maaviileä voi todella olla toimiva. Hieman ehkä harmittaa, että uskottiin sitä mitä meille sanottiin. Tosin budjettikaan ei olisi meillä enää venynyt. Eli jotka maaviileää harkitsee, niin kannattaa kääntyä asiantuntevan henkilön puoleen tässä.

  3. Antero Haapaniemi sanoo

    Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Meillä oli talonrakennusurakka viime vuonna ja päädyimme maalämpöön ja maakylmään. Olemme olleet todella tyytyväisiä tähän vaihtoehtoon ja koti pysyi tarpeeksi viileänä myös viime kesän helteillä. Ymmärtääkseni maalämpö ja -viileä on myös aika ympäristöystävällistä kun maalämpöneste on usein kierrätettyä.

  4. Mauno sanoo

    Mielenkiintoista lukea muiden kokemuksia ja mietintöjä! Sisareni asuu pienessä asunnossa kerrostalossa Raisiossa, ja vieläpä korkealla, joten kesät ovat melko kuumia. Hän hommasi kuitenkin ennen kesää jäähdytyslaitteen, jonka avulla pystyi lopulta nukkumaan yöt hyvin.