Ajattelin, että nyt muuton myötä on hyvä aika tehdä pientä summausta projektimme kompastuskivistä. Oliko niitä edes? Mitä meni vikaan? Miten virheistä selvittiin? Tapahtuiko mitään peruuttamatonta? Mitkä olivat meidän rakentamisen haasteet ja miten niistä selvittiin?
Tämän postauksen ei ole tarkoitus mollata ketään eikä mustamaalata. Tarkoitus on vain kertoa, että isossa projektissa voi sattua kaikenlaista, kaikille, myös meille. Virheiltä on miltei mahdoton välttyä rakentamisessa. Tärkeintä on, että virheen sattuessa, se korjataan. Jos ei voida korjata, hyvitetään tai hoidetaan tilanne muulla tavalla. Asiakaspalvelu ja reklamaation hoitokyky ovat hyvin on tärkeässä roolissa läpi projektin. Asiakas maksaa hyvin tehdystä työstä. Korostan myös, että rakennusvirheet on aina korjattava. Sen sijaan pienet ei niin vakavat virheet voidaan kiertää useimmiten jollain tapaa ja ottaa plan b käyttöön.
On onni, että meille on sattunut todella hyvät tekijät koko projektin aikana. Juuri mistään ei ole tarvinnut vääntää kenenkään kanssa. Asiat ovat selvinneet keskustelemalla ja käymällä yhdessä läpi ilman syyttelyä. Ainoastaan kerran olen joutunut pyytämään anteeksi omaa totaalihermostumistani eräältä asentajalta. Valitkaa rakennusprojektiinne luotettavat kumppanit, jolloin teillä on yksi huolenaihe vähemmän hoidettavana rakennusprojektin aikana. Rakennusprojekti on monella ainut kertainen kokemus, jossa on isot rahat kiinni.
Mutta nyt niihin haasteisiin.
MAATÖIDEN ALIBUDJETOIMINEN
Tämä oli ensimmäinen iso virheemme. Olen jo aiemmin kirjoittanut maatöiden lopullisista kustannuksista täällä. Vaikka olimme kysyneet maatöiden budjetoimiseen apuja monelta taholta, mentiin budjetissa lopulta yli 30t Euroa. Tästä ja muutamasta muusta syystä johtuen, jouduimme kasvattamaan lainan määrää.
Budjettiahdistus
Louhintaa
Miten säästää työmaasiivouksessa?
Rakennusprojektin budjetointi
KORONA
Maaliskuu 2020 oli monelle isku vasten kasvoja, kun Koronakriisi vyöryi päälle todenteolla. Väkisinkin sitä mietti, kuinka epidemia tulisi vaikuttamaan meidän projektin etenemiseen. Vanha kotimme oli myös myymättä. Kaikki uutiset Koronan vaikutuksista asuntokauppaan, saivat meidät epäilemään, kuinka tässä tulisi käymään. Päätimme siirtää saunatuvan rakentamisen aloittamista kesään 2021, jos talomme ei menisikään kaupaksi.
Kun Uudenmaan sulku astui voimaan, pelkäsin pahinta. Työmiehemme kulkivat Hämeenlinnasta käsin ja onneksi työmatkaliikenne sai jatkua normaalina. Kukaan työmiehistä tietojeni mukaan ei sairastunut koronaan.
Loppujen lopuksi Korona ei vaikuttanut millään tavalla meidän rakentamiseen. Vanha talommekin meni viikossa kaupaksi.
LÄMMINVARASTON LATTIALÄMMITYS
Kun alakerran lattialämmitysputket oli vedetty, huomasimme ettei niitä oltu viety lämminvarastoomme lainkaan. Siinä kohtaa putkia ei enää saatu teknisestä tilasta vedettyä alakautta, joten ne jouduttiin myöhemmässä vaiheessa vetää yläkautta varastokäytävän yli lämminvarastoon. Olisi ollut aika kurja jäädä ilman lämminvarastoa.
LASTEN HUONEIDEN IKKUNAT
Olin päivittänyt ikkunoiden asennuksen jälkeen Instagramin Storyihin kuvaa meidän poikien huoneiden ikkunoista. Onneksi arkkitehtimme oli nähnyt videon. Hän laittoi minulle rivakasti viestiä ja kysymystä, että eihän sinne ole vaan asennettu kiinteitä ikkunoita. No olihan sinne. Eikun puhelinta kouraan ja soittoa meidän rakennusliikeelle, että mitäs tehdään. Arkkitehdin ehdotus oli, että asennetut ikkunat voitaisiin hyödyntää saunatuvalla ja vain tilattaisi uudet avattavat ikkunat poikien huoneisiin ja asennettaisi ne jälkikäteen.
Rakennusmääräyksissä tosiaan sanotaan selvästi, että kellarin ikkunat tulee olla avattavat. Tarkemmin en ole perehtynyt miksi näin, mutta hätäpoistumistiehen asia liittyy.
TERASSIN OVEN LUKKO
Ikkuna-asennuksen myötä hoksasin, että yläkerran takapihalle johtavasta terassinovesta puuttuu avaimella avattava lukko. Minusta on erittäin tärkeä päästä myös takaovesta sisään avaimella. Soittelin asiasta rakennusliikkeelle ja pelkäsimme jo koko oven menevän vaihtoon ja että siitä tulisi kallis lasku. Onneksi tähän löytyi helppo ja edullinen ratkaisu. Tilasimme vain uuden painikkeen, jossa oli huomioitu lukolle paikka. Näin painike sekä lukko saatiin vielä vaihdettua oveen. Hintaa muutokselle tuli 34 €.
OVIEN KORKEUS VÄÄRIN
Eräänä päivänä työmaakäynnillä meidän työmaajohtaja vetäisi minua hihasta ja kertoi heillä käyneen moka. Arkieteisen ja teknisen tilan oviaukot oli harkkojen ladonnassa jätetty liian korkeiksi. Hätä ei tässä onneksi ollut suuri, koska oviaukkoa saatiin madallettua ja loppujen lopuksi mitään ei jää näkyville. Mielummin siis liian iso aukko, kuin pieni. Isoa saa aina pienennettyä helpommin.
VINOT SEINÄT
Meidän ala-aulasta johtaa kulku arkieteiseen sekä kodinhoitohuoneeseen. Näihin haluttiin ovet, joissa on piilosaranointi sekä listaton ratkaisu. Karmin asennuksessa selvisi, että meillä on seinissä hieman heittoa. Puhutaan siis muutamista milleistä. Siispä karmit oli asennettu alkuun hieman seinästä ulkonevasti.
Tässä kohtaa minulla tuli se alussakin mainittu totaalihermostuminen. Kamelinselkä katkesi ja räyhäsin puhelimessa asentajalle. Karmit asennettiin lopulta kahteen kertaan vielä uudelleen. Anteeksipyyntöjen ja selvittelyn jälkeen meillä on kuitenkin nyt upeat listattomat piilosaranaovet eteisaulassa. Näistä on varmastikin tulossa juttua myöhemmin lisää.
SIPERIANLEHTIKUUSIVERHOILUN NAULAT
Kun meidän siperianlehtikuusi ulkoverhoilua alettiin tekemään, päätin vielä varmistaa, että käytettävät naulat ovat varmasti asianmukaiset. Olin löytänyt Facebookin raksaryhmästä keskustelun aiheesta ja siinä suositeltiin käytettävän kupukantaisia ruostumattomia kampanauloja.
Työmiehet olivat metsästäneet näitä erikoisnauloja kokonaisen päivän, kun olivat ehtineet muutaman rivin jo laittaa vääränlaisilla nauloilla paneelia kiinni. Hyvä niin, koska vääristä nauloista pääsisi tosiaan sateella valumaan ruostetta arvokkaaseen siperianlehtikuuseen. Onneksi nuo pari riviä ovat talon huomaamattomimmassa nurkassa. Laudoitus tässä kohtaa saatetaan kuitenkin vielä vaihtaa.
Siperianlehtikuusi ja valmista pintaa
Siperian lehtikuusi
KUULTOMAALI JA POHJAKÄSITTELY
Siperianlehtikuusi ei vaadi pintakäsittelyä osakseen, mutta meillä muutamat kohdat talossa sitä vaatii. Varastokäytävä, autokatoksen sisus ja takaterassin syvennys on maalattu kuultomustalla Valtti Color kuultoöljyllä. Jälkikäteen sain käsiini ohjeen, jossa suositellaan laudoille pohjustuskäsittelyä ennen kuullotteen levittämistä. Onneksi nuo osat eivät ole sään kanssa niin rajusti kosketuksissa. Pohjustuksen sanotaankin pidentävän käsittelyväliä sekä parantavan kuullotteen pysyvyyttä.
Lisäksi syksyn tulo yllätti ja meillä jäi autokatos ja varastokäytävä maalaamatta vielä kokonaan. Ne viimeistellään ensi kesänä.
SAUNATUVAN LATTIAKAIVO
Saunatupa on meillä rakennettu nyt siihen pisteeseen, että siihen voidaan alkaa pystyttää suoraan runkoa. Lattiavalua valmistellessa, huomasin Vieserin linjakaivon olevan vielä vanhan piirroksen mukaan sijoiteltu. Se hyvä puoli on raksalla usein rampatessa ollut, että moni asia on saatu korjattua ja niin saatiin tämäkin.
VESIPOSTIN PUUTTUMINEN
Vesiposti unohtui takapihalta. Tämä onneksi on korjattavissa, kun saunatupaa aletaan rakentamaan. Jos meille ei saunatupaa tulisi, olisi vesipostin puuttuminen jäänyt harmittamaan ihan todella paljon. Takapihalla on kuitenkin sen avulla tarkoitus täyttää esimerkiksi joskus ulkoporeammetta ja helpottaahan se terassinpesua sekä kasvien kastelua.
KODINHOITOHUONEEN VESIPISTE
Jossain vaiheessa tajusin, että kodinhoitohuoneen vesipiste oli laitettu jonkin verran väärään kohtaan, vaikka olin toimittanut lopullisen kalustesuunnitelmankin hyvissä ajoin. Jostain syystä sitä ei vain oltu huomioitu LVI-kuvissa.
Kiintokalusteiden mittakäynnillä onneksi selvisi, että putket pystytään vetää kaapistojen sokkelissa ja vesipisteen tai kaapistojen paikkoja ei tarvitse lähteä muuttamaan.
ARKIETEISEN HAASTEET
Samaisella kiintokalusteiden mittakäynnillä suunnittelijamme huomasi, että arkieteisen ilmastointiräppänä katossa jää kaapiston ylle. Lisäksi joko ikkuna oli tehty liian leveäksi tai teknistä tilaa jouduttu kasvattamaan. Tästä syystä jouduimme muuttamaan alkuperäistä kalustesuunnitelmaa ja vaihtamaan henkarikaapin sekä istuinsyvennyksen paikkaa keskenään. Lisäksi arkieteiseen ei voitu laittaa yläsokkelia lainkaan.
Arkieteisen hyödyt ja meidän suunnitelma
Meidän tulevan kodin aputilat
LAATAT LOPPUI KESKEN
Laatoittajamme soitti eteisen laattojen loppuneen kesken. En tiedä missä kohtaa on käynyt laskuvirhe vaikka hukkavaraakin oli laskettu päälle ihan reilusti, mutta niin vain pääsi käymään. Soitto Pukkilalle ja Turun varastolta saatiin lähtemään saman erän laattaa, toimitus muutamassa päivässä ja nouto myymälästä. Laatoittajalla oli vain omat aikataulut, joihin tämä taisi vaikuttaa negatiivisella tavalla.
Loppui meiltä laatat vielä toiseenkin otteeseen. WC:n huuhtelupainikkeen kohta oli meidän supertaitavalle laatoittajalle lopulta kompastuskivi. Ohuen soiron kohta murtui aina rikki laattaa paikoilleen painaessa. Lopulta hain kolme kertaa laattoja lisää.
Laattoja lisää tilatessa kannattaa huomioida, että ovat samaa polttoerää, jotta värit ja kuviointi täsmää.
PARVEN PUTKET
Parven kautta on vedetty erilaisia putkia ja niiden paikkaa olisi toki voinut miettiä paremmin suunnitteluvaiheessa. Putket piti luonnollisesti koteloida ja sain siitä idean koteloida parven seinä koko matkalta. Koteloinnista tuli oikeastaan aika hauska, koska ikkunalle saatiin tällöin pieni syvennyskolo.
ULKOVALAISIMET
Meille oli suunniteltu pihalle led-valonheitin valaisemaan pihaa pimeällä, kun halutaan touhuta tai leikkiä pihalla. Alunperin velonheitin oli suunniteltu kiinnitettävän seinään melko näkyvälle paikalle. Tulin onneksi järkiini ajoissa ja saimme siirrettyä valonheittimen autokatoksen lipan alle, jossa se on huomattavasti huomaamattomammalla paikalla eikä edes näy yllä olevassa kuvassa. Valonheittimen tilalle saatiin seinään Airamin Sund ulkovalaisin.
LISTATTOMUUS
Halusin meille mahdollisimman listattoman talon. Harmitus olikin melkoinen, kun yläkerran kylpyhuoneeseen jouduimme asentamaan kattolistan. Tilan kipsikattoa olisi pitänyt laskea jonkin verran, koska laatoituksen ja katon rajaan jäi sen verta iso rakonen, jota ei voitu paikata esimerkiksi akryylimassalla. Asian kanssa on vain elettävä ja turha siitä on edes näin jälkikäteen valittaa. Vähän lupasin, etten asiaa toisi missään esiin. Tuntuu typerältä valittaa näin pienestä jutusta näin isossa kokonaisuudessa, jossa lopputulos on kuitenkin kovin miellyttävä.
STRETCHKATTO
Meidän stretchkaton asentajalla oli käynyt pieni moka, kun hän oli kattolistoja tehdessä vahingossa porannut sähköjohtoon. Muutama päivä ennen käyttöönottotarkastusta sähköasentajamme soitti, että stretchkatto pitäisi saada auki, jotta päästään selvittämään, miksei sähköä tule. Siinä sitten tuskailin, että mitähän tästäkin vielä tulee, kun kattoa lähdetään aukomaan.
Siinä mielessä strecthkatto onkin oikein oivallinen ratkaisu, että se saadaan tarvittaessa avattua kokonaan, jotta päästään tekemään näppärästi sähkö ja IV-huoltotoimia.
Sähkömies oli jo kuitenkin ehtinyt ennen katon avaamista porata seinään reiän, jota koristaa nyt peitelevy. Maalarimme on tulossa jossain vaiheessa tekemään muutamia viimeistelyjä ja paikkauksia, joten eiköhän tuokin reikä saada piiloon vielä kauniisti.
10x miksi stretchkatto
Korkean tilan akustiikka
Mitä ottaa huomioon sähkösuunnittelussa?
ULKO-OVEN KARMI
Muuton lähestyessä siivoilin talolla ja irrottelin suojateippejä sieltä täältä. Meillä oli käytetty oranssia suojateippiä, josta ei pitäisi jäädä liimajälkiä edes 60 päivän paikallaan olon jälkeen. Yllätys olikin melkoinen, kun ulko-oven karmista lähti isot suikaleet puuta teipin mukana irti.
Olin heti yhteydessä ovitoimittajaan kuvien ja selityksen kera. Totesivat, että karmissa on valmistusvikaa ja kysyivät saadaanko timpurimme hoitamaan vaihto, kun lähettävät uuden karmin. Asia ratkesi siis parhain päin.
PORTAIDEN ASENNUS
Meillä oli tosi huonoa tuuria portaiden asennuksessa. Itse portaathan ovat super upeat ja viat eivät missään nimessä johtuneet porrastoimittajasta vaan kolmansista osapuolista.
Kuljetuksessa oli kolhittu muutamia paketteja ja näin ollen porrasaskelmat olivat saaneet kolhuja. Uudet askelmat tulivat ehjinä nopeasti viikossa. Lasitoimittajalla oli myös käynyt pieni moka, kun yhden kaiteen kiinnikereikä oli porattu väärään kohtaan. Jouduimme odottelemaan uutta kaidetta jonkin aikaa, mutta kaikki saatiin hienosti kuntoon juuri päivää ennen käyttöönottotarkastusta.
—
Kaikkea voi siis sattua rakennusmatkan varrella. En kaikkia pienimpiä haasteita varmaan muistanut tähän edes kirjata. Loppupeleissä oma asenne ratkaisee. Se, miten suhtautuu ilmaantuviin ongelmiin ja etsii niihin ratkaisuja, on tärkeä. Ei kannata luovuttaa, vaikka asiat menisivätkin vaikeimman kautta. Lopputulos varmasti palkitsee, kun vaan jaksaa tarpeeksi selvittää ja vääntää ja kääntää. Kaikki aina selviää lopulta.
Asioilla on tapana järjestyä – on minun mottoni elämään ylipäänsä!
Kiitos hyvästä kirjoituksesta!
Kiva, mikäli tästäkin oli hyötyä 🙂
Olipa hyvä kirjoitus! Helpottavaa kuulla, ettei muillakaan mene aina ihan suunnitelmien mukaan. Meilläkin alkaa lopulta olla rakentaminen loppusuoralla, jouluksi kotiin, jee! Meillä on myös ollut monenlaista pulmaa, isompaa ja pienempää, kauhean moni asia pitäisi osata ottaa huomioon ja kuluja on vaikea aina arvioida oikein. Rakennetaan vielä painuvasta hirrestä. Mutta kyllä siitä sitten nauttii, kun se on lopulta valmis!
Harva raksaprojekti sujuu ilman mitään kommervenkkejä. Kyllä se lopputulos palkitsee lopulta !
Tosi hyödyllinen ja kiinnostava kirjoitus. Meillä rakennusprojekti alkamassa ja Siperian Lehtikuusiverhoilu myös tulossa. Jäi kiinnostamaan, kun mainitsit, että teillä jotkin kohdat julkisivusta vaativat käsittelyä, että miksi päädyitte käsittelemään nämä kohdat? Teidän kokemuksista Siperian Lehtikuusesta ja vinkeistä siihen liittyen olisi tosi kiinnostava kuulla laajemminkin.
Meillä oli arkkitehtonisesti suunniteltu tietyt osat talosta kuultomaalattavaksi, niissä on käytetty perus kuusipaneelia. Siperianlehtikuusta en lähtisi käsittelemään millään. Sen kummempia vinkkejä kokemuksista ei vielä näin viikon asumisen perusteella ole antaa 🙂 pari blogitekstiä olen aiheesta kirjoittanut, molempiin löytyy linkit yltä tekstistä.