Vaikka sitä kuvittelee tietävänsä kerran rakentaneena jo jotain tästä rakennusurakasta, niin silti tulee aina yllätyksiä. Kuvittelimme, että osaamme budjetoida tällä kertaa oikein, mutta kuinkas kävikään. Rakennusbudjetti paukkuu ja hernekeittoa syödään. No ei sentään. Pankin kanssa keskustelemalla tästäkin budjettiahdistuksesta selviää. Budjettiahdistus on onneksi selätettävissä.
Meillä on siitä onnellinen tilanne, että saamme asua tässä nykyisessä kodissa siihen asti, kunnes uusi talomme valmistuu. Samalla lyhennämme nykyistä asuntolainaamme sen sijaan, että maksaisimme saman summan vuokraa jonkin toisen kukkaroon. Toki on aina riski jäädä kahden asunnon loukkuun. Nykyinen kotimme on kuitenkin sen verran kompakti ja sopii monenlaiselle perheelle. Lisäksi alueellamme liikkuu uudet kohteet hyvällä tahdilla. Juuri tonttimme naapurustosta myytiin alle viikossa uudehko talo. Ihmiset hakevat tänä päivänä asumiselta helppoutta. Halutaan muuttaa valmiiseen kotiin, johon ei tarvitse tehdä suuria muutoksia tai remontteja. Uskon siis, että kotimme menee nopeasti kaupaksi, kun myynnin aika koittaa.

Mistä budjetin ylitys meillä sitten johtuu?
Siihen ei ole yhtä selittävää tekijää. Olimme selkeästi alibudjetoineet muutaman kokonaisuuden. Lisäksi suunnittelun edetessä emme enää halunneet luopua tietyistä kivoiksi todetuista ratkaisuista ja upgreidauksista.
Maatyöt
Maatöihin sekä kellariperustukseen olimme auttamatta budjetoineet liian vähän rahaa. Lisäksi maatöiden yhteydessä tontilta löytyi iso kallio ja jouduttiin tekemään louhintaa. Louhinta luonnollisesti nosti osaltaan kustannuksia entisestään.
Talotoimittajan kilpailutus
Meillä meni talotoimittaja viime metreillä vaihtoon. Tästäkin tuli meille korkeampi hintalappu. Tosin ei ole automaattisesti järkevää valita edullisinta toimittajaa. Valintaan vaikutti moni seikka. Uskon, että valitsimme meille sopivimman vaihtoehdon korkeammasta hinnasta huolimatta. Talomme meille levyvalmiiksi tekee Rakennusliike Koivu.
Saunatupa
Erillinen saunarakennus tuo lisää kustannuksia. Arvion mukaan saunarakennus maksaa meille pelkästään 30-50t Euroa, joka on pienen mökin verran rahaa. Pieni mökkihän se onkin. Tämä toki oli huomioitu jo osaltaan budjetissa. Mikäli jättäisimme saunatuvan kokonaan rakentamatta, voi olla ettei tätä budjettiahdistusta edes olisi. Tässä kuitenkin rakennetaan lopun elämän kotia ja saunatupa tuo asumismukavuutta lisää ja toimii meillä mökin korvikkeena.

Autokatos
Autokatoksesta ja kaavamääräyksistä kirjoittelin jo täällä. Autokatoksen kattokulmasta tuli sanomista rakennusvalvonnasta, koska se ei ollut alueen rakennusohjeen mukainen. Kiersimme määräyksen sillä, että autokatoksen päälle rakennetaan kattoterassi. Kattoterassi on myös kustannuksia lisäävä ratkaisu. Emme halunneet lähteä tekemään talosta irrallaan olevaa autokatosta, joten kattoterassi sai jäädä suunnitelmiin lisäkustannuksesta huolimatta.
Parvi
Parvi, mitäs tästä nyt sanoisi. Sitä ei oltu edes mietitty. Jossain vaiheessa pyörittelimme mielessä ajatusta käyttöullakosta. Arkkitehtimme piirsi kuviin parven. Sen jälkeen emme päässeet parviajatuksesta yli ja se tuli jäädäkseen. Tämä ratkaisu tuo meille lisää tilaa ja se palvelee esimerkiksi poikien pelitilana täydellisesti.
Kiintokalusteet
Kiintokalusteisiin olimme myös budjetoineet auttamatta liian vähän. Olisimme varmaankin saaneet kaiken mahtumaan budjettiin, mikäli olisimme valinneet toisen kalustetoimittajan. Handyhandista en vain halunnut enää luopua nähtyäni heidän referenssikohteiden kuvia sekä kalusteet livenä suunnittelijan kotona. Asiakaspalvelu myös oli ihan omaa luokkaansa, täällä lisää aiheesta. Kiintokalusteet ovat myös sellainen osa kotia, johon mielellään panostaa. Handyhand tekee meille myös kodinhoitohuoneen, arkieteisen, vaatehuoneen sekä työhuoneen kiinteät kalusteet, lisäksi eteiskäytävän ja parven puurimoituksen.

Rakennusbudjetissa on liikkumavaraa onneksi edelleen vaikka budjettiahdistus nostaakin päätään. Nykyisen talon myynnistäkin saattaa jäädä enemmän käteen, mitä on arvioitu. Meillä on myös asetettu säästötavoite tälle vuodelle, joten omaa rahaa on jonkin verran laittaa, mikäli yllätyksiä budjettiin vielä tulee. En lähde avaamaan pilkun tarkasti rakennusbudjettiamme. Erilaiset ratkaisut, materiaalit, kalusteet maksaa aina eri verran rahaa. Toiset haluavat priorisoida asumisessa eri asioita kuin toiset. Meidän ratkaisut ei välttämättä miellytä kaikkia, mutta ne on meidän tarpeita varten mietitty.
Eri osa-alueiden budjetteja olen täällä bloginkin puolella avannut jonkin verran. Sen verran voin paljastaa, että meidän rakentaminen maksaa meille noin 2300 Euroa per neliö, kun lasketaan kokonaisalan mukaan. Tähän summaan ei ole laskettu tontin kustannusta mukaan. Tuo on hyvin keskimääräinen neliöbudjetti.
Budjettiahdistus laantui jo hieman heti kun asian myöntää ääneen.
Kuvat: Unsplash
Hienoa jos pääsette tuohon neliöhintaan ??! Taidatte tehdä aika paljon itse? Me ollaan johdettu projektia ja toimittu yleismiesjantusina, siivoojina ja maalareina ja silti ilman tonttia rakentamiskustannukset menevät luokkaan 3300-3600 per neliö ?, riippuen otetaanko lämmitettyä varastoa mukaan vai ei. Rakentaminen pk-seudulla on kallista, vaikka ei ihan prhaimpia ratkaisuja tekisikään! Meilläkin tuli 20 000e enemmän kustannuksia maatöistä… juurikin louhimisen takia. Tsemppiä projektiin! Kivaa se on kustannusstressistä huolimatta ?.
Ei tehdä juurikaan itse. Siivous ja pientä maalaamista tehdään ja ehkä tukimuurissa apuna. Pihan istutuksia tuo neliömäärä ei muuten pidä sisällään.
Hei, onko teillä edelleen sama talotoimittaja, kun mistä olit syyskuussa kirjoittanut? 🙂 Laitetaan juuri kilpailutuksia, ja heiltä myös pyydettiin tarjous.
– Susanna
Moikka, kyllä juu Rakennusliike Koivu tekee meillä levypinnalle talon. Yhteydenpito on toiminut todella hyvin heidän kanssaan tässä projektin aikana. Keväällähän meillä sitten vasta alkaa kunnolla tapahtumaan Koivun toimesta, kun alkaa anturan teko sekä harkkokellari. Kiva kuulla, että olette pyytäneet tarjousta sieltä suunnalta 🙂
Kiitos kommentistasi ja kiva, että täältä löytää mielekästä tietoa. Hinta sisältää tosiaan maatöistä ihan siihen asti, kun viimeinenkin lista on asennettu, myös selalaiset eli arkkitehti, vastaavatyönjohtaja jne.