Katsoin juuri meidän raksatilin saldoa ja se näytti summaa +39,59 Euroa ja ajattelin, että nyt vuoden alkuun on hyvä aika katsastaa meidän rakennusbudjetti, pysyttiinkö siinä. Ajattelin myös esitellä, kuinka meidän rakennusbudjetti on jakaantunut prosentuaalisesti eri osa-alueittain.
Käytimme rakennusbudjetin hallinnoimiseen ihan perinteistä exceliä, johon merkkasimme aivan kaikki kustannukset säntillisen järjestelmällisesti tiukkaa kuria noudattaen.


Tärkeintä rakennusbudjetin ylläpitämisessä ja siinä pysymisessä on juurikin siirtää kaikki olemassa oleva tieto kustannuksista exceliin. Vaikka jokin kustannus olisikin vain arvio, kannattaa se silti olla excelissä. Meillä oli oma sarakkeensa arviolle ja oma sarakkeensa toteutuneille kustannuksille. Poistimme arvio sarakkeesta kustannuksia sitä mukaa, kun siirsimme niitä toteutunesiin kustannuksiin. Näin pysyimme myös helposti perillä, onko jokin lasku maksettu ja paljonko meillä on vielä maksettavaa.
Excel on meillä ladattuna pilveen, joten siihen on helppo pääsy esimerkiksi rautakaupassa ollessa. Exceliä pystyy päivittämään reaaliaikaisesti ihan mistä tahansa jopa kännykän avulla. Rakennusbudjetti excelin ylläpito jatkuu edelleen, niin kauan kunnes saunatupa on rakennettu ja piha viimeistä nurmikon kortta myöten valmis.

Olen jakanut budjetin karkeasti kuuteen osa-alueeseen
RAKENNUSBUDJETTI JAKAUTUU KUUTEEN OSA-ALUEESEEN
1. TONTTIIN LIITTYVÄT KUSTANNUKSET
Tämä kokonaisuus pitää sisällään tontin ostohinnan varainsiirtoveroineen, lainhuudon, kiinnitykset, lohkomisen, maapohjatutkimuksen, rakennuslupamaksut.
2. LIITTYMÄT
Kattaa sähkön, veden ja kuituliittymän.
3. MAATYÖT
Maatyöt kokonaisuudessaan aivan tontin raivauksesta kaivuisiin, louhinnan, maan poisviennin, täytöt, putket, kaivot yms. tarvikkeet.
4. LEVYVALMIS TALOPAKETTI
Teimme Rakennusliike Koivun kanssa sopimuksen levyvalmiista urakasta, joka sisälsi kaiken materiaaleineen anturan teosta siihen saakka, että talossa on myös vesikate, kaikki ulkopinnat valmiina sekä sisä-, että väliseinät eristetty ja levytettynä. Urakkaan kuului myös LVIS-osuus kolmannen osapuolen toimittamana, joka sisälsi myös vesi- ja sähkökalusteiden asennuksen.
Lisäksi olemme pyytäneet Koivun porukkaa tekemään muutamia lisätöitä, kuten tukimuurin, terassien rungot, rimakaton asennuksen.
Lisähintaa talopaketin päälle ovat myös tuoneet mm. timanttiporaus, pohjarakennesuunnittelu, ikkunoiden lisähinta, separointikontti, kosteusimurin vuokra, saunatuvan peittely hyvin talven varalta.
5. SUUNNITTELU JA VALVONTA
Tähän osuuteen kuuluu arkkitehti- ja pääsuunnittelu, jonka meille teki Kolu Arkkitehtien Eemil Luukka. Vastaava työnjohtaja eli vastaava mestari, pihan suunnittelu, valaistussuunnittelu.
6. SISUSTUS
Kattaa käytännössä kaiken levyvalmiista pinnasta siihen saakka, että viimeinen listakin on paikoillaan. Alempana eriteltynä sisustuksen osa-alueet ja niiden prosenttiosuudet.
Olen palastellut sisustuksen yhdeksään osaan
SISUSTUSVALINTOJEN RAKENNUSBUDJETTI JAKAUTUU YHDEKSÄÄN OSA-ALUEESEEN
1. SISÄKATOT
Kipsikatot kuuluivat meidän levyvalmiiseen toimitukseen, joten ne eivät tähän osuuteen mene. Sen sijaan olokeittiön & aulan stretchkatto sekä työhuone & parvitilan rimakatto kuuluvat töineen ja materiaaleineen.
2. LAATAT JA PARKETIT
Kalanruotoparketti koko yläkertaan. Ohutpuulattia poikien huoneisiin sekä parvelle. Koko talon laatat.
3. VALAISIMET
Kaikki talon kiinteät valaisimet, led spotit.
4. KIINTOKALUSTEET
Sisältää kokonaisuudessaan Handyhandin toimittamat keittiön, työhuoneen, kylpyhuoneiden, arkieteisen, kodinhoitohuoneen, master bedroomin ja yhden makuuhuoneen kaapistot koottuna ja asennuksineen. Myös kodinkoneet (ei pyykinpesukone) kuuluvat tähän osuuteen.
5. OVET
Pitää sisällään talon sisäovet sekä pääoven. Muut ulko-ovet kuuluivat levyvalmiiseen toimitukseen.
6. TAKKA
Meillä on paikallaan muurattu kiertoilmatakka.
7. PORTAAT
Portaiden lisäksi myös kerroskaiteina toimivat aulan ja parven rimoitukset sekä kattoterassin metalliset pinnakaiteet.
8. VESIKALUSTEET
9. TYÖN OSUUDET
Pitää otsikon mukaisesti työn osuuden sisällään. Lisäksi talon maalit, koska kaikki materiaalit kuuluivat maalausurakkaan kokonaisuudessaan. Prosenttiosuudesta voi päätellä, että ulkopuolinen työvoima on kallista ja itse tekemällä voi säästää oikeasti hurjia summia rahaa. Meillä ei tätä osaamista valitettavasti ole, joten mielellämme luotimme ammattilaiseen.

Missä onnistuimme rakennusprojektin budjetoinnissa?
- Materiaalien menekin laskeminen osui kohdilleen eli laatat, parketit jne.
- Siivoamalla itse säästimme
- Takan ja portaiden hintahaarukka oli ennakkoon tiedossa
- Vesikalusteet, kaikki hinnat katsottiin ennakkoon suoraan netistä
- Maalaus- ja laatoitusurakan budjetit osattiin arvioida hyvin lähelle
- Arkkitehdin palkkaaminen
- Vastaavan mestarin taksa
Miltä osin rakennusprojektin budjetointi epäonnistui?
- Tontin hinta oli hieman enemmän yläkanttiin, mitä olimme alkuun ajatelleet
- Maatyöt oli alibudjetoitu ja asiantuntija-arvioitkin heittivät 30t € toteutuneista kustannuksista
- Levyvalmis talopaketti piti budjetin aisoissa, mutta kellarin ja LVIS osuuksien suuruus yllätti meidät täysin
- Kiintokalusteita varten myös oli laskettu liian pieni budjetti. Näissä ei haluttu pihistellä kuitenkaan, kiintokalusteet ovat niin iso ja näkyvä osa kokonaisuutta
- Kattoterassin ja parven lisäys nostivat budjettia arviolta noin 20t €, mutta niitä ei haluttu enää jättää poiskaan nähtyämme 3D mallinnoksen
- Stark ostoihin meni yllättävän paljon rahaa. Näitä rautakaupan ostoksia ei oltu osattu budjetoitu millään tavalla
- Poreammetta ei ole huomioitu budjetissa lainkaan, vaatii säästöjä ja tiukkaa kulukuuria
- Sisäovissa oli ajateltu ensin säästää, mutta sittenkin panostettiin ja hyvä niin. Ovitoimittaja sanoikin, että miksi rakentaa kallis talo ja hankkia sinne bulkkitavaraa
- Budjetti tulee ylittymään lopulta n. 27%, kun pihatkin on täysin saatu valmiiksi
Mikä on rakennusprojektin omarahoitusosuus?
On luonnollista, että tavallinen ihminen tarvitsee asunnon ostamista varten pankista lainan. Myös rakentaminen tehdään usein pankkilainan turvin. Lainan saamiseksi vaaditaan pankista riippuen jonkinlainen omarahoitusosuus, joka tänä päivänä taitaa olla 10% luokkaa. Laskeskelin, että meidän omarahoitusosuus on n. 40%. Olimme myös sopineet lyhennysvapaista rakentamisen ajan, jolloin rahaa säästyy rakentamisenhankintoihin.
Mitä vielä tekemättä ja maksamatta meidän rakennusprojektissa?
Talon kellarikerroksen ulkorappaus on tekemättä. Meillä on myös edessä saunatuvan rakentaminen. Saunatuvan antura on valettu ja lattiavalu tehty. Kattotuolit on nostettu pressun alle odottamaan kesää, jolloin saunatupaa olisi tarkoitus jatkaa eteenpäin. Saunatupa kuuluu meidän Rakennusliike Koivun kanssa sovittuun levyvalmiiseen toimitukseen.
Saunan sisustustyöt olisi haaveissa saada 2021 aikana tehtyä. Varovainen toive olisi päästä joulusaunaan 2021. Mikään kiire meillä ei kuitenkaan asian kanssa ole ja yritämme osallistua sisustustöihin mahdollisuuksien mukaan itse.
Lisäksi piha on lähtötekijöissä. Terassit, takapihalle johtavat portaat, mullat, kiveykset, kuntat, istutukset, kaikki nämä odottavat laittamista. Meillä onkin tarkoitus jakaa pihan laittoa useammalle vuodelle ja hoitaa pihanlaittoa niin paljon itse kuin osaamme ja pystymme.


Kaikki budjettia käsittelevät postaukset on tägätty ’budjetti’ aihetunnisteen alle.