Looking for something?

Lukijan vuorovaikutus

Kommentit

 1. Ensirakentaja sanoo

  Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksestasi. Budjetin arvioiminen on yksi vaikeimmista asioista rakennusprojektin suunnittelussa. Me olemme ostaneet tontin, joten nyt olemme konkreettisen budjetoinnin äärellä. Ensi kertaa rakennuttamassa oleva pohdiskelee, että miten suunnitellessa konkreettisesti teillä on hahmottunut mistä pihistaa tai mihin panostaa? Vaatiiko kaikki ratkaisut kilpailuttamisen vai miten olette talon suunnitteluvaiheessa osanneet esim. päättää, että olohuoneen lasiliukuovi ei mahdu budjettiin. Lähinnä kauhistuttaa, että teemme kalliita ratkaisuja suunnitteluvaiheessa ja sitten niitä ei ole varaa toteuttaa ja arkkitehdin suunnitelmat menevät ns. hukkaan/uusiksi. Olet avannut teksteissäsi mihin rakennusprojektissa tulee budjetoida.Joistakin osa-alueista olette avanneet konkreettisesti esim. maatyöt. Olisin tiedustellut suuntaa-antavasti mikä on teidän kokonaisbudjettinne? Miten paljon enemmän maksoi Koivun valinta verrattuna isompaa talopakettifirmaan? Uskon vahvasti, että olette tehneet oikean valinnan ja työnjälki näyttää todella hyvältä.

  • mialehikoinen sanoo

   Kiitos kommentistasi! Kokonaiskustannuksia mielummin puhun rakentamisen neliöhinnasta. Keskimäärin se asettuu johonkin 2000-3000 Eur/ neliö välimaastoon. Meillä se on n. 2400 Eur / neliö, kun lasketaan kokonaisalasta. Ja kyllä, kaikki on kilpailutettu, oven kahvoista lähtien, laattoihin, portaisiin, ihan siis kaikki! Suunnitteluvaiheessa tulee listattua budjettiin euroja sen hetkisen tiedon valossa. Matkan varrella budjetti elää ja kustannukset päivittyvät sitä mukaa, kun saadaan tietoon todellisia hintoja. Yllätyksiä mahtuu mukaan ja niihin kannattaakin varautua lisäämällä budjettiin +10-20% . Lähdimme kuitenkin rakentamaan sillä oletuksella, että yritetään saada kaikki unelmat mahdutettua budjettiin. Karsimista meillä on jouduttu tekemään sitten matkan varrella punnitsemalla vaihtoehtoja. Koivun valitseminen levyvalmiiseen urakkaan ei ollut kallein, mutta ei halvinkaan vaihtoehto. Isoihin talofirmoihin nähden hintalappu oli n. 10% edullisempi. Isoimmat talopakettifirmat karsiutuivat jo alkutekijöissä pois, koska osa ei pysty toteuttamaan tätä ratkaisua, mikä meille on tulossa. Talopakettien edullisemmat hinnat perustuu valmiisiin piirrustuksiin ja pakettiratkaisuihin.

 2. Ensirakentaja sanoo

  Hei, Kiitos nopeasta ja selkeästä vastauksesta. Vielä tarkentaisin tuota n. 2400 Eur / neliö, tämä ei varmaankaan sisällä tonttikustannuksia, vaan rakentamiskustannukset?

  • mialehikoinen sanoo

   Moikka,

   juu pelkät rakentamisen kustannukset. Tontti tulee tuohon päälle vielä. Siksi en sitä halua laskea hintaan, koska tontteja on erilaisia, eri hintaisia jne. Rakentamisen kustannukset kuitenkin on kaikille suht samat riippuen toki valinnoista.