Koronan iskiessä päälle maaliskuussa 2020 me molemmat jäimme mieheni kanssa kotiin etätöihin. Olen käynyt toimistolla maaliskuun jälkeen kolme kertaa, kun normaalisti tekisin 1-2x viikossa etätöitä.
Uutta kotia suunnitellessa yksi toive oli saada työhuone, joka toimisi samalla minun joogastudiona ja jossa tarvittaessa mahtuisi majoittamaan yövieraitakin. Yövieraita varten on myös parvella ja joskus myös saunatuvalla tilaa.
Työhuone oli alkuun tarkoitus eristää avoimesta tilasta lasiruudukkoseinällä. Mutta nyt parin kuukauden asumisen jälkeen en ole enää varma haluanko sittenkään eristää avointa tilaa muusta yläkerrasta. Lasiruutuinen seinä tuntuu myös mielestäni kovin trendijutulta tällä hetkellä, vaikka ne ihania ovatkin. Yksi vaihtoehto olisikin asentaa seinämä niin, että yksi lasi on kiinteä ja loput lasit saisi aina kerättyä ns. nippuun. Näin työhuoneeseen saisi luotua tarvittaessa hieman yksityisyyttä menettämättä tilan avaruutta.
Työhuoneessa työpöytä on tehty omaan syvennykseen. Handyhand on toteuttanut siihen kiskoilla kulkevan massiivitammisen työtason, jonka saa vedettyä tarvittaessa syvennyksestä ulos. Työpöydän ylle kaivattiin säilytystilaa ja siihen tehtiin mittojen mukaan upotettu kaapisto. Säilytystilaa on lisäksi Ikean rottinkikaapistossa. Seinät kaipaavat mielestäni vielä väriä vaikkapa taulujen muodossa, joten tila tulee varmasti vielä elämään ja sisustus muovautumaan rauhassa makustellen. En halua olla hötkyilevä sisustuksen suhteen ja haluan tehdä harkittuja järkeviä hankintoja tarpeeseen.
Työpöydältä puuttuu valaisin tällä hetkellä kokonaan. Tuohon yläkaapiston alareunaan sopisi hyvin esimerkiksi langaton paristolla tai akulla toimiva pieni spotti. En haluaisi pöytätilaa luovuttaa erilliselle valaisimelle, koska tila on melko kompakti. Eipähän tule helposti kerättyä ylimääräistä roinaa pöydälle lojumaan.
Pistorasiat laitteille löytyy pöytälevyn alta oikeasta reunasta. Pöytälevyyn alapuolelle pitäisi vielä kiinnittää johdoille oma kouru, joka ne keräisi siististi pois jaloista ja lattialta pyörimästä. Pöytälevyn päällä vaseammassa reunassa on pistorasiat helposti saatavilla esimerkiksi puhelimen lataamista varten.
Työhuoneesta on käynti parvelle ja sinne johtaa parviportaat. Työhuone on parven johdosta melko korkeaa tilaa, joten tilaan kaivattiin hyvää akustiikkaa. Tilaan valikoitui Oveluksen rimakattopaneeli juuri akustisista syistä. Portaista on tulossa myöhemmin tarkempi esittely. Ne ovat Jale Portaan parviporrasmalli ja pidämme niitä usein seinän vierustalle lukittuna, jolloin eivät vie tilaa.
Meillä mies on oikeastaan ominut työhuoneen itselleen ja minä tykkään tehdä mielummin töitä keittiön pöydän ääressä. Minulle etätyö on luontaista ja osaan johtaa itseäni sekä organisoida työviikkoni optimaalisella tavalla. Näin työkuorma jakautuu tasaisesti pitkin viikkoa. Olen hyvin järjestelmällinen ja osaan priorisoida omat työni niin, ettei mikään jää tekemättä vaikka en tekisi sitä per heti. Pidän myös huolta päivittäisestä työajasta ja ettei minulla kerry tarpeetonta ylityötä. Etätyössä moni jättää helposti tauot pitämättä. Itse pidän lyhyitä taukoja useita kertoja päivässä. Saatan laittaa vaikka pyykki- tai tiskikoneen pyörimään, siivota keittiön, viikata pyykit. Palaverien ohessa saatan hoitaa näitä arjen askareita kuulokkeet korvilla sekä laittaa ruokaa.
Tässä tulisi minun vinkkejä, kuinka työnteosta saa tehtyä tehokkaampaa. Vinkit soveltuvat myös etätyöhön oikein hyvin.
- Herää aikaisin ja aloita päivän työt ajoissa. Meillä soi kello 7.15 ja lapset viedään hoitoon viimeistään kahdeksaksi.
- Johda itseäsi ja luo työskentelyrutiini. Itse esimerkiksi teen joka aamu puuron ja keitän kahvin ja käyn aamupalan ääressä meilien kimppuun.
- Käytä to do -listaa ja tee lista päivän aikana hoidettavista työtehtävistä esim. exceliin, muistikirjaan tai post-it lapulle
- Priorisoi ja aikatauluta, mitä pitää tehdä tänään, mikä tehtävä riittää tulla tehdyksi parin päivän päästä
- Hoida jokin ikävältä tuntuva työtehtävä heti aamusta alta pois, kun olet virkeimmilläsi ja tehokas. Väsyneenä ote herpaantuu helpommin
- Huolehdi ergonomiasta
- Minimoi keskeytykset
- Laita esimerkiksi kännykkä äänettömälle, mutta niin että näet jos joku soittaa
- Hanki vastamelukuulokkeet. Voit kuunnella musiikkia, jos olet muuten meluisassa työympäristössä esimerkiksi konttorilla.
- Laita itsesi Skypessä älä häiritse tilaan
- Varaa itsellesi kalenteriin keskeytyksetöntä työaikaa
- Älä tarkista meilejä jatkuvasti, esim. kerran tunnissa tai parissa riittää
- Muista lounas, nälkäisenä et pysty keskittymään
- Pidä taukoja, käy lyhyellä kävelyllä, haukkaa happea, aivot pysyvät virkeänä
- Juo tarpeeksi päivän aikana vettä, älä liikaa kahvia. Itse juon ainoastaan aamukahvin, muuten se vaikuttaa yöuniini
- Pysy sosiaalisena kollegoiden kanssa soittamalla ja viestimällä
- Lopeta työt ajoissa, väsyneenä et ole parhaimmillasi
Onkin ollut ihan mahtava päästä nauttimaan etätöiden tekemisestä täällä uudessa kodissa ja nähdä se valoisuus, mikä normaalisti toimistolla käydessä jäisi tyystin huomaamatta. Minä nautin etätöistä!
Upea työhuone! ? haluaisin meidän uuteen kotiin myös upotetun työpöydän ???
Mietin vielä tuota vekkikaihdinta, mistä se on ostettu? ?
Kiitos! Vekkikaihdin on Visorin.
Hei! Saisinko kysyä, minkä syvyinen tuo työpiste on?
Se on noin 60 cm.