Sain ex-tempore idean koostaa reseptilistauksen poikien synttäritarjoiluista tänne blogin puolelle. Sain niin paljon kyselyitä herkuista Instagramin puolella, joten tästä teille aimo annos inspiraatiota kevään ja kesän juhliin.
Juhlien menu koostuu minulla usein samankaltaisen rungon ympärille, suolaiset ja makeat tarjottavat. Teen osan tarjoiluista aina itse alusta loppuun, mutta käytän myös valmistuotteita sekä tuunailen puolivalmisteita. Rakastan miettiä tarjoiluiden kokonaisuutta ja kuinka maut pelaa yhteen. Merenelävistä pidän suolaisissa tarjoiluista eniten. Olen huomannut suolaisten tarjoiluiden maistuvan aikuisille vieraille enemmän kuin makeiden ja lapsille maistuu sitten juuri toistepäin.
Menussa on aina mulla muutamia vakiojuttuja, kuten karjalanpiirakat, ruisnapit ja aika usein myös katkarapukakku. Makeista herkuista jonkinlainen kakku kuuluu aina tarjoiluihin. Kakun ympärille koostan lisäksi pientä helppoa sormisyötävää. Macaronsit on meidän vanhemman pojan ehdoton toive jokaisiin juhliin.

Minulle on tärkeä, että syötävät maistuvat hyvälle ja myös ovat ilo silmälle. Tällä kertaa synttärijuhlien menu oli seuraavanlainen.
SUOLAISET
Karjalanpiirakat + munavoi
Sipsit + mätidippi
Ruisnapit lohimoussella
Katkarapukakku
Poropiirakka
VihersalaattiMAKEAT
Popcorn-kinuskijuustokakku
Macarons leivokset
Dominokeksejä
Minidonitseja
Hedelmätarjotin
Aakkosnameja
Suolaiset tarjottavat
Karjalanpiirakat ostan aina pakasteena ja juhlapäivänä teen sopivan määrän uunin kautta. Kaveriksi piirakoille toimii klassikko munavoi, jonka valmistamme itse juhlapäivänä.
Uusin tulokas tarjoilupöydässämme on mätidippi, jota valmistin ekaa kertaa joulun noutopöytään. Mätidipin kaveriksi laitoin sileitä perunalastuja tarjolle kulhoon. Mätidipin valmistin Yhteishyvän ohjeella.
Parhaat ruissipsit lohinappeihin on mielestäni Linkosuon Aito. Ne ovat sopivan ohuita purutuntumaltaan. Lohitahnan tein tällä kertaa tällä reseptillä. Mätidippi ja lohitahna sopisi vaikkapa uuniperunan kaveriksi, blineille täytteeksi tai esimerkiksi saaristolaisleivän päällä tarjottavaksi.




Katkarapukakun voisin sano olevan bravuurini. Se korvaa kätevästi voileipäkakun, koska pohjaan käytetään ruisleipäseosta. Teen yleensä katkarapukakun jääkaappiin jo juhlia edeltävänä päivänä ja koristelen sen sitten ennen h-hetkeä. Ohjeen olen bongannut joskus jostakin lehdestä ja leikannut sen talteen reseptileikekirjaani. Laitan ohjeesta kuvan tähän alle.


Poropiirakan resepti on niin ikään myös bongattu jonkin aikakauslehden sivuilta ja olen sen liimannut reseptileikekirjaani. Tämä piirakka on superhelppo tehdä ja pohjana toimii mainiosti kaupan valmis voitaikinalevy. Aina ei tarvitse tosiaan kaikkea tehdä alusta loppuun asti itse ja on ihan tosi ok käyttää valmiina saatavia juttuja.


Suolaisten tarjoiluiden kaveriksi halusin tällä kertaa valmistaa raikkaan vihersalaatin. Ideoin omasta päästä seuraavanlaisen helpon variaation.
VIHERSALAATTI
Jäävuorisalaattia
Rucolaa
Tummia viinirypäleitä
Mozzarellaa
Oliiviöljyä
Suolaa
Pippuria
Makeat tarjottavat
Kunnon kakku kruunaa aina juhlat ja tykkään tehdä kakusta näyttävän juhlien keskipisteen. Muistaakseni olen tehnyt popcornkakun aikaisemminkin, ainakin muffinssiversiona. Popcornit antaa popcorn-kinuskikakulle helposti näyttävän ilmeen ja ohje on muutenkin mielestäni hyvin helppo toteuttaa. Tein kakun Rauha Rentolan blogista löytyvällä reseptillä ja kakusta tuli mielestäni aivan täydellinen niin maultaan kuin myös ulkonäöltään. Tosin varioin kakkua niin, että kaadoin täytteeseen Omar-kermaseoksen kokonaan ja ostin valmista kinuskikastiketta, jota pursotin popcornien päälle sopivan määrän. Tein kakun juhlia edeltävänä iltana jääkaappiin hyytymään ja koristelin ennen tarjolle laittamista.


Hedelmätarjotin on ihanan raikas vaihtoehto kaikkien sokeristen herkkujen rinnalle. Hedelmätarjotinta on helppo muunnella oman maun mukaan. Meillä oli tällä kertaa tarjolla mansikoita, ananasta ja pensasmustikoita. Olen joskus tehnyt myös hedelmävartaita sekä lastenjuhlien klassikon cocktail siilin, jonka toteutin vesimelonin kuoren päälle. Tässä muutama linkki, joita olen hyödyntänyt ideointiin:
COCKTAILTIKUT
SATEENKAARIVARTAAT
Valmiina hankin juhliin Macarons leivokset, mini donitsit, aakkosnameja ja dominokeksejä. Macaronsit ostan lähes aina Lidlistä pakasteena ja sulatan ne 15-30 min ennen tarjoilua.
Sellaiset herkut tuli loihdittua näihin juhliin. Juhlat oli ihanat, vieraat viihtyivät, lapset sai mieluisia lahjoja, tarjoilut maistuivat ja iloa riitti. Nappaa tästä inspiraatiota kevään ja kesän juhliin, joihin etsit sopivia reseptejä.
Muista ottaa myös Instagram tilini @mialehikoinen seurantaan. Tilillä pääset seuraamaan reaaliaikaisemmin meidän kodin juttuja.