Meidän työhuone on avointa tilaa yläkerran muiden tilojen kanssa. Työhuone yhdistyy saumattomasti oleskelutiloihin käytävän ja eteisaulan jäädessä näiden tilojen väliin. Alkuperäisissä suunnitelmissa ja 3D kuvissa työhuoneen tilanjakajaksi oli piirretty mustakarminen lasiseinä liukuovilla.
Pyörittelimme rakentamisen aikana hyvinkin pitkään erilaisia vaihtoehtoja. Mietimme, jos työhuonetila ei olisikaan ollut näin avoin vaan siihen olisi jättänyt kapeamman aukon vain mustakarmiselle pariovelle ja levyttänyt seinää hieman enemmän umpeen. Idea kuitenkin aukon levyttämisestä karsiutui pois, koska tilan avaruus juuri viehättää meitä. Budjettisyistä meillä ei myöskään ollut tarve kiirehtiä tilanjakajan suhteen millään tavoin.
Nyt melkein jo vuoden asuttuamme olen huomannut, että pidän kovasti tästä työhuoneen ja oleskelutilan avoimuudesta. En haluaisi tukkia tilaa millään kovin kiinteällä tai peittävällä ratkaisulla. Tilan avaruus ja väljyys luo hyvän fiiliksen. Kuitenkin tämä jatkuva etätyö ja se, että olemme molemmat kotona, saa minut kaipaamaan jotain äänieristystä tilojen välille. Mies kun tekee useimmiten töitä juurikin työhuoneessa ja minä puolestani keittiön pöydän äärellä. Äänet kuuluu vaimentamattomina työhuoneesta keittiöön ja toisinpäin.
Olen myös ajatellut, että työhuone toimisi samalla joogatilana. Nyt työhuonetilan ollessa avoin muun tilan kanssa, ei siinä oikein saa omaa rauhaa joogaamiselle, kun näkösuojaa ei ole. Parven portaat tuovat oman haasteensa tilaan ja tilanjakoon. Portaat avautuvat määräysten mukaan 60 asteen kulmassa ja niiden ollessa auki tilaan voi kulkea joko portaiden ali tai päädystä. Portaat toki saa vedettyä seinän viereen, jos parvelle ei tarvitse kulkea.
Millaisia vaihtoehtoja sitten olen pyöritellyt mielessäni työhuoneen tilanjakajaksi?
Kuvat: Jutta Tanninen, @juttist
Kiinteä lasiseinä liukuovella
Jutta Tannisen kotona on toteutettu todella upea lasiseinä liukuovilla. Puuosat on lehtikuusta ja lasi maitolasia. Toteutus kulkee yläkantoisilla kiskoilla ja sen on Jutan kotiin toimittanut Woode Oy. Toteutuksessa miellyttää minua juuri se, että ovet saa avattua monipuolisesti. Liukuovet jakavat todella kauniisti makuuhuoneen olohuoneesta.
Kiinteä lasiseinä liukuovella toimisi meidänkin työhuonetilassa hyvin. Liukuovet eivät veisi tilaa avautuessaan limittäin. Seinän saisi monipuolisesti auki keräämällä ovet eri tavoin auki, kuten Jutan kuvissa yllä. Joko kokonaan toiseen reunaan tai jättäen keskelle kulkuaukon.
Laseihin löytyy monia erilaisia vaihtoehtoja aina läpinäkyvästä maitolasiin tai hyvin trendikkääseen raitalasiin. Jokaiselle jotakin. Nykyään on saatavilla myös älylasia, joka kaukosäätimellä tai nappia painamalla muuttuu läpinäkyvästä himmeäksi ja toisinpäin. Älylasi vaatii sähköt tai akun toimiakseen. Älylasilla saisi monipuolista vaihtelua tilaan eikä tarvitsisi miettiä esimerkiksi mitään erillistä verhoratkaisua, jos haluaakin ettei tilaan näe suoraan sisään. Myös valinnanvaikeus poistuisi kirkkaan tai maitolasin välillä, kun älylasi paketoi molemmat vaihtoehdot.
Mustista karmeista en enää haaveile, vaan lasiliukuovien karmit saisi olla puiset, mieluiten tammiset, jotta ne mätsäisivät lattian ja muiden puisten yksityiskohtien kanssa. Musta väri karmeissa tekisi lasiseinästä kontrastiltaan liian terävän. Lohjan asuntomessuilla Harmaja Suomi kohteessa oli muuten kauniit valkokarmiset lasiovet.
Moni valmistaja tekee aivan mittojen mukaan näitä toteutuksia. Lisäksi vaihtoehtoja erilaisille lasi ja karmiyhdistelmille löytyy jokaiseen makuun.
Kuvat: Heli Suvanto, @helisuvanto
Taiteovi
Meille sopisi myös tamminen ”haitariovi” tai oikeammalta nimeltään taiteovi. Heli Suvannon kotona onkin ihan mieletön taiteoviratkaisu toteutettu, katso kuva yllä. Taiteoven Helin kotiin on tehnyt Puusepänliike J Lähteenmaa.
Taiteoviratkaisu puhuttelee minua erityisesti. Taiteovessa on sellaiset 70-luvun vibat ja tuo aikakausi nostaa nyt todella päätään sisustustrendeissäkin parhaillaan. Taiteoven plus puolena on ehdottomasti se, että oven saa kerättyä kokonaisuudessaan nippuun. Nippuun kerättynä Taiteovi ehkä veisi vähiten näistä ratkaisuista tilaa. Kiinni ollessaan Taiteovi toisi selkeän näkösuojan. Puu myös akustoisi enemmän mitä lasiliukuseinä.
Taiteovet sopivat hyvin tilaan, kun ei haluta sisäovien avautumisen vievän tilaa. Taiteovia voi käyttää monipuolisesti tilanjakajina ja miksei esimerkiksi vaikkapa vaatehuoneen ovena. Taiteovia saa valmiina rautakaupoista, mutta myös mittatilauksena valmistettuna. Pintamateriaalivaihtoehtoja oville on lukuisia, laseilla ja peilipinnoilla saa yksilöityä toteutusta itselleen sopivaksi.
Niin sanotulla tuplataiteovella on mahdollista saada tilan jopa parempi äänieristys.

Kuvat: (yllä) Artek Aalto säleseinä 100 / (alla) Nikari Separat
Liikuteltava sermi
Yksi vaihtoehto työhuoneeseen tilanjakajaksi on liikuteltava sermi. Sermin ehdoton plussa on juurikin tuo liikuteltavuus ja ettei se ole kiinteä ratkaisu. Sermin voi halutessaan viedä muihin tiloihin tai siirtää seinänviereen, kun haluaa avata tilan. Sermi on myös todella kaunis sisustuksellinen elementti.
Eniten silmääni miellyttää sermiratkaisuista Artekin ja Nikarin versiot. Näiden tyyli on kaunis pelkistetty ja puun sävy tuo ihanasti lämpöä. Artekin tilanjakaja on valmistettu ohuista mäntyrimoista, joka tekee sermistä helposti muovailtavan. Artekin sermin voikin levittää aaltolevaan tai vaikkapa kulmikkaaseen muotoon ja sen voi tarvittaessa rullata kasaan säilytystä varten. Nikarin sermi on myös muodoltaan muotoiltava, saranat ovat nimittäin nahkaa.
Kumpainenkin siro tilanjakaja sopii esimerkiksi sermiksi pukeutumistilaan, siirrettäväksi seinäksi kotitoimistoon tai miksei jopa lastenhuoneen väliseinäksi.
Hinnaltaan nämä liikuteltavat design sermit ovat lähes samaa luokkaa kuin yllämainitut kiinteät vaihtoehdot lasiliukuseinästä tai taiteovesta.
Mikä näistä tilanjakovaihtoehdoista olisi sinun suosikkisi?
Me rempataan juuri 80 valmistunutta taloa, ja jouduttiin luopumaan haitariovesta jotta saatiin ylimääräinen huone. Tuossa se on olkkarin lattialla ja mietin myynkö vai säästänkö, jos keksisinkin sille vielä jonkun paikan. Sääli olisi luopua niin hieno se kyllä on!
Haitariovet on kyllä tehnyt come backin. Kummasti itsekin oon alkanut niistä pitää enemmän ja enemmän taas 🙂