Rakennusprojektille on hyvä laatia alkuvaiheessa vähintäänkin alustava aikataulu ja muokata sekä tarkentaa aikataulua rakennusprojektin edetessä. Mutta miten aikatauluttaa rakennusprojekti? Excel toimii tässäkin oivana työkaluna. Itse tykkään käyttää aikataulun laatimiseen Gantt-kaaviota. Kaaviosta näkee helposti, missä vaiheessa ollaan menossa ja mitä seuraavaksi tulee tehdä.
Kun sopiva tontti on löytynyt, talon rakentamiselle kannattaa varata kokonaisuudessaan aikaa noin 1-2 vuotta, josta suunnittelu haukkaa oman osuutensa. Kaikki rakentamisen osa-alueet vievät aina oman aikansa. Jokainen vaihe rakennusprojektissa on tärkeä aikatauluttaa, jotta kaikki sujuu jouhevasti ja saumattomasti. Sopivalla aikataulutuksella vältetään turhaa työtä ja odottelua ja voidaan säästää rahaa.

Kuva: Brooke Lark on Unsplash
Toki rakennusprojekti vaatii välillä sitä odotteluakin sekä malttia ja ennen kaikkea hermoja. Rakennuslupa saattaa tulla nopeimmillaan jopa kahdessa viikossa, mutta Vantaalla siihen kannattaa varata aikaa 2-5 kk. Myös kaikki kilpailutukset materiaaleista ja työn osuuksista vievät aikaa, vastausten odottelu siihen päälle oman aikansa. Kannattaakin tarjouspyyntöä tehdessä antaa jonkinlainen deadline toimittajalle, mihin mennessä haluaa saada vastauksen. Tämä pistää painetta myös toiseen päähän tehdä tarjous ripeästi ja saada mahdollisesti kauppa maaliin.
Jos kaikki sujuu aikataulussa, niin yksikerroksisen noin 100 neliön omakotitalon valmistumiseen menee nopeimmillaan aikaa noin 7 kk, siitä kun aloituskokous on pidettu, kaivinkone on ajanut pihaan ja aloittanut maatyöt. Tämän verran meillä meni meidän vanhan yksikerroksisen talon valmistumiseen aikaa. Nyt kun meille tulee kaksikerroksinen talo, siihen luonnollisesti on hyvä varata enemmän aikaa.
Tässä esimerkkejä, paljonko eri työvaiheet vaativat aikaa rakennusprojektissa ja miten aikatauluttaa rakennusprojekti
- Suunnittelutyöt 3-12 kk
- Maatyöt 2 viikkoa. Maatöiden yhteyteen kannattaa yhdistää muut pihan kaivaustyöt, kuten maalämpökaivon kaivaminen, erilaiset liittymät kuten tietoliikenne, vesi, sähkö.
- Perustukset 3-4 viikkoa
- Talon pystytys- ja runkotyöt 1-2 kk, riippuen siitä tuleeko valmiina elementteinä vai rakennetaanko paikan päällä täysin pitkästä tavarasta. Elementit esim. nousevat muutamassa päivässä
- Vesikate 1 viikko
- Lämmöneristykset 1-2 viikkoa
- Sähköjohdotukset, ilmastointi, viemäriputkitukset, kukin vaihe 2 viikkoa
- Ikkunat pari pv – 1 viikko
- Lattiavalu 1 viikko ja kuivausaika keskimäärin 10-12 viikkoa ja sanotaan usein että kuivuu sentin paksuudelta per viikko
- Sisäkatot, väliseinien levytys, sisämaalaus ja tasoitustyöt 3-4 viikkoa (Voidaan aloittaa jo betonivalun kuivumisaikana)
- Ulkoverhous 4 viikkoa
- Vesieristeet, kaakeloinnit riippuen pinta-alasta 3-5 viikkoa
- Kalusteasennukset 1-3 viikkoa
- Lattiat 1-2 viikkoa
Aikatauluttamalla eri työvaiheita voidaan hallita myös budjetin käyttöä. Näin kaikki ei tule maksuun kerralla ja lainaa voidaan ja suositellaankin nostettavan erissä tai jättää tarvittaessa kokonaan nostamatta, mikäli budjetti alitetaan. Terassin asennus ja lasitus kannattaa ajoittaa kesään ja tehdä esimerkiksi vasta, kun talo on muutenkin valmis sekä muutto suoritettu. Myös kaikki pihan istutustyöt kannattaa ajoittaa projektin loppuvaiheeseen ja luonnollisesti kesäaikaan.
Toivotaan, että meillä aikataulu pitää ja vältytään suuremmilta yllätyksiltä!