Listasin viime syksynä sisustuksen TOP 5 trendit 2020. Yhdeksi trendeistä listasin japandi tyylin, joka on trendeistä ehdottomasti ajankohtaisin ja tulee varmasti tänäkin vuonna näkymään vahvasti eri sisustuslehtien sivuilla. Japandi tarkoittaa skandinaavista, minimalistista, rauhoittavaa, mutta kuitenkin lämmintä. Ihailen tavallaan Japandia ja minimalismia. Ihminen ei oikeasti tarvitse paljoa ympärilleen. Tavarakaaoksen sijaan tilaa hengittää.
Japandi = Japanese Scandinavian


Minimalismi ja minimalistinen elämäntapa on nyt kaikkien huulilla. Jos lähdetään penkomaan ihan historiaa, niin minimalismi yhdistetään entisaikaan usein taiteeseen, musiikkiin ja arkkitehtuuriin, joissa minimalismi tarkoittaa pyrkimystä yksinkertaiseen. Sitähän se pohjimmiltaan on ja tänä päivänä minimalismin käsite on vielä laajempi. Minimalismi on muodostunut monelle elämäntavaksi ja silloin pyritään elämässä yksinkertaiseen, pelkistettyyn ja lisäksi tavaramäärän vähentämiseen. Minimalismin voi sanoa olevan vastareaktio massakuluttamiselle, halutaan yksinkertaistaa elämää kokonaisvaltaisesti. Minimalismi on monelle tietoinen elämäntapa, siihen kasvetaan henkisesti. Minimalisti kokee elämän merkitykselliseksi ilman materiaa.


Moni yhdistää minimalismin myös Konmaritukseen. Elämästä ei kuitenkaan tarvitse karsia kaikkea eikä minimalistinen koti tarkoita automaattisesti valkoista karsittua kotia. Nykyään valkoinenkin sisustus voi olla ihanan pehmeä, lämmin ja kutsuva. Onhan meilläkin hyvin vaalea koti, mutta esimerkiksi puupinnat tuovat meidän sisustukseen kaivattua lämpöä.
Minimalistisuudessa ja Konmarissa on kyllä yhtäläisyyksiäkin. Esimerkiksi molemmissa kehoitetaan säästämään sellaiset tavarat, jotka tuovat iloa ja hyötyä. Minimalismissa mennään kuitenkin jopa Konmaria pidemmälle. Minimalisti pysähtyy ajattelemaan onko hyötyä omistaa, jos ei ehdi käyttää.
Miten itse miellän minimalistisuuden ja millainen on mielestäni minimalistinen koti?
- Vältetään kertakäyttökulttuuria
- Hankitaan materiaa pitkällä harkinta-ajalla hyödyntäen ostos- ja muistilistoja
- Erotetaan, mitä oikeasti tarvitaan ja mistä puolestaan haaveillaan
- Tarve omistaa on vähentynyt – on syntynyt lainaus ja vuokraamiskulttuuri, ei tarvitse omistaa kaikkea itse
- Materiaa tärkeämpää on kokemukset, elämykset, yhdessäolo, läsnäolo, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin panostaminen
- Koetaan sisäistä mielenrauhaa, jossa päästään ajatukseen ’minulla on kaikki mitä tarvitsen’
- Tavaroita on vain tarpeeseen, niitä käytetään ja ne tuovat ilo
- Tavaroilla on omat paikkansa ja tavarat säilytetään ovien takana piilossa, joka tuo selkeyttä sisustukseen kun kaikki ei ole esillä
- Esillä pidetään vain kauneimmat esineet
- Lattiatilaa on paljon vapaana ja sitä ei ole tukittu tavaroilla
- Pelkistetty skandinaavinen tyyli ilman turhaa krääsää ja painolastia
- Hillitty värimaailma
- Vähän huonekaluja – paljon kiintokalusteita
Olenko minä minimalisti ja onko meidän koti minimalistinen? Vastaisin molempiin kyllä ja ei. En noudata Konmaria tai elä kurinalaista minimalistista elämää. Sen sijaan järjestyksestä pidän ja siitä, ettei tavarat pursuile joka puolella ja tavaramäärä on hallittavissa eikä se haittaa elämää. Omat vaatteeni ja kosmetiikat olen jo aiemmin karsinut minimiin.



Jatkuva etätyö koronan myötä on saanut huomaamaan, kuinka vähällä oikeasti pärjää. Muuton myötä tuli myös huomattua, että meillä on yksinkertaisesti kaikkea liikaa. Mistään ei ole pulaa. Elämme yltäkylläisyydessä emmekä tarvitse yhtään tavaraa lisää. Tavaramäärää on karsittu, myyty, annettu eteenpäin. Silti tavaraa on edelleen paljon. Liika tavaramäärä on eräänlaista saastetta sekin. Liika tavaramäärä voi saada ihan fyysistesti huonon olon aikaiseksi. Ei ole mitään järkeä käyttää koko elämäänsä vain tavaroiden järjestelyyn tai turhien tavaroiden säilömiseen. Liika tavara haittaa jopa siivoamista ja paikkojen puhtaana pitoa.
Lapsiperheen kuviot luovat oman haasteensa minimalistisuuden tavoittelulle. On leluja, käytössä olevia ja pieneksi jääneitä vaatteita, sälää. Paljon, kaikkea, liikaa. Kasvaville lapsille joutuu minimalistikin ostamaan, jos ei uutta niin ainakin käytettyä.
Vaikka en täydelliseen minimalistisuuteen pyri elämässä, niin meidän kodissa minimalistisuus näkyy kuitenkin seuraavasti:
- Julkisivu noudattaa hyvin skandinaavista pelkistettyä linjaa
- Meillä on tarkoin suunnitellut kiintokalusteet
- Säilytystila on maksimoitu ja kaikelle on oma paikkansa ovien takana piilossa
- Meillä on vain välttämättömät huonekalut, emmekä halua liikaa irtokalusteita tukkimaan avaraa fiilistä ja tiloja
- Koti tuntuu avaralta, on tilaa hengittää
- Puun käyttö sisustuksessa tuo lämpöä vaaleisiin pintoihin
- Luonnollisuus ja luonto läsnä, metsä alkaa takapihalta
- Pyrkimys pitää tasot tyhjinä ja vain kauneimmat harkitut tavarat esillä
- Kasat poissa silmistä, niille on säläkaappi
- Ajaton koti, ajaton sisustus, hillitty värimaailma
- Siivoamisen helppous, ei mene aikaa liian tavaran järjestelyyn ja siirtämiseen paikasta toiseen
Jos kaipaat inspiraatiota minimalistiseen elämän tapaan, suosittelen tsekkaamaan ainakin nämä BLOGIT
Design Wash
Minimalismi
Virve Fredman