KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Novitek
Novitekin Helmi ulkoporeallas saapui meille ennen juhannusta ja saimme sen paikoilleen sekä käyttökuntoon asennettua elokuussa. Tässä blogikirjoituksessa luvassa kokemuksia Novitek Helmi porealtaasta sekä vinkkejä energiatehokkaaseen käyttöön.
Kirjoittelin toukokuussa ulkoporealtaan valinnasta ja voit lukea siitä enemmän täältä:
POREALTAAN VALINTA



Poreallas upotettuna terassiin
Päätimme viime kesänä panostaa takapihan viihtyvyyteen sekä valmiiksi saattamiseen. Takapihan terassin rakentaminen alkoikin toukokuussa, kun terassin runkoa tuli tekemään ulkopuolinen palkattu työntekijä. Runkoa tehdessä otimme huomioon ulkoporealtaan paikan. Oikeastaan paikka ulkoporeammeelle oli päätetty jo maatyövaiheessa ja tarvittavat pohjatyöt olivat jo valmiina altaan tuloa varten. Terassin kansilaudoituksen teimme itse siperianlehtikuusesta.
Halusimme upottaa porealtaan terassiin. Novitekin porealtaisiin on saatavilla upotuspanelointi, joka helpottaa altaan huoltamista silloin, kun allas on upotettu terassiin. Novitek suosittelee upotettamaan altaan siten, että se jää n. 45 cm terassitason yläpuolelle, jolloin huoltoluukun saa helposti auki. Päätimme suosituksesta huolimatta, upottaa porealtaan lähestulkoon samaan tasoon terassin kanssa. Ratkaisimme huoltoluukuille pääsyn niin, että teimme terassin kannet nostettaviksi irrallisiksi elementeiksi. Terassi elementtien ollessa paikoillaan sitä ei edes huomaa, että ne ovat irroitettavat.
Tiedän, että osa tykkää upottaa altaan vain puoliksi terassiin, jolla perustellaan myös altaaseen astumista helpommaksi. Mielestäni tämä meidän tekemä ratkaisu on visuaalisesti kaunis ja sopii meidän terassin ilmeeseen hyvin. Altaaseen on helppo laskeutua siitä huolimatta, että se on lähes samassa tasossa terassin kanssa.
Altaan takana on tehty aita näkösuojaksi naapurin suuntaan.






Kuinka usein poreilemme?
Altaan tultua olemme poreilleet nyt noin 1-3 kertaa viikossa. Useimmiten poreilu on ajoittunut viikonloppuihin, jolloin on enemmän aikaa. Yleensä poreilemme aikuisten kesken joka toinen viikko ja lasten kanssa kerran viikossa (meillä 3 ja 8 vuotiaat pojat).
Ensimmäisillä kylpykerroilla meno yltyi lapsilla melko villiksikin. Pienempi tykkää enimmäkseen sukellella ja isompi osaa jo ottaa coolimmin. Olemme myös todenneet, että kylpeminen eri kokoonpanoilla on toimivampaa meille ihan yleisesti omien hermojen säilymisen kannalta. Eli vuorottelemme kumpi meistä aikuisista menee toisen lapsen kanssa ja toinen toisen.






Loppukesän ja alkusyksyn jouduimme kulkemaan talon yläkerran kylpyhuoneen suihkujen kautta poreisiin. Tämä ei ollut mikään optimaalisin reitti, koska jouduimme aina vuoraamaan parkettilattian pyyhkeillä ettemme kastele sitä suihkunmärkinä piloille. Sauna valmistui käyttöömme syyskuun lopulla, samoin saunatuvan suihkutilat. Uskon saunan valmistumisen lisäävän meillä poreilua, koska saunarakennuksen suihkuista on huomattavasti helpompi kulkea poreisiin, kun ei tarvitse pelätä kastelevansa mitään pilalle.
Saunaa olemme lämmittäneet sen valmistumisen jälkeen vasta kerran. Yhdistimme tähän koko perheen saunareissuun myös poreilua. En tiedä oliko taas alkuinnostusta ilmassa vai mitä, mutta meno meidän pojilla yltyi jälleen kovin villiksi ja totesimme, että eri kokoonpanoilla altaaseen meno on hyvä oman maltin säilymisen vuoksi hyvä tehdä. Allas on verrattain kuitenkin todella kompaktin kokoinen, joten kovin villiä kylpemistä ja polskimista siinä neljän hengen kesken ei oikein mahdu harrastamaan. Neljä henkeä mahtuu rauhallisiin kylpyhetkiin kyllä hyvin, ehkä jopa viideskin.
Kaikkein nautinnollisinta on ollut sunnuntaisen joogan jälkeen yksin pulahtaa poreisiin.
Kaikkein nautinnollisinta on ollut sunnuntaisen joogan jälkeen yksin pulahtaa poreisiin. Poreet rentouttavat niin mielen kuin kehonkin. Ulkona viilenevät kelit yhdistettynä kuumaan kylpyyn tuntuu todella rauhoittavalta. Sopivan kuulaalla ilmalla voi poreissa istuessa nauttia tähtitaivaasta, poreammetta ei siis ole välttämätöntä sijoittaa katoksen alle. Olen paha tapainen iltakukkuja normaalisti, mutta poreilun jälkeen usein unikin tulee minulla aikaisemmin ja pidän tätä ainoastaan hyvänä asiana. Todellista terapiaa kiireen ja stressin keskellä.


Porealtaan huolto
Ulkoporeamme tarvitsee erilaisia huoltotoimia vuoden mittaan. Mutta huoltotoimet ovat loppujen lopuksi helppoja, kun niihin luo rutiinin. Hyvänä muistisääntönä voisi sanoa, että veden tietää olevan kunnossa, kun ulkoporealtaan vesi ei vaahtoa, näytä samealta tai haise millekään.
Jotta vesi pysyy mahdollisimman hyvänä, pidän tärkeimpänä käydä suihkussa ja peseytyä hyvin aina ennen poreisiin menoa. Meillä tämä on ehdoton sääntö, josta ei poiketa. Tämä toimi auttaa pitämään vedenlaadun parempana sen lisäksi, että porealtaan vettä täytyy myös hoitaa erikseen. Allasvedestä huolehtiminen on tärkeää, jotta kylpyhetket voidaan pitää hygieenisinä ja turvallisina. Tärkeä toimi on tarkkailla ulkoporealtaan veden pH-arvoa. Me olemme testanneet pH-arvoa 3in1 testiliuskoilla, jotka kertovat pH-, kloori- ja alkaliteettiarvon.
Porealtaan vesi on hyvä desinfioida säännöllisesti ja olemme laittaneen klooritabletin noin kerran viikossa altaaseen. Näin vesi pysyy puhtaana ja vapaana bakteereista. Altaan mukana tuli vedenhoidon aloituspakkaus, joten olemme pärjänneet sillä nyt hyvin tähän asti. Suositus olisi laittaa klooritabletti aina poreilun jälkeen.
Porealtaan suodatin tulisi pestä kahden viikon välein. Suositeltavaa olisi hankkia varalle toinen suodatin, joten suodattimen vaihto on helppoa likaisesta puhtaaseen. Suodattimen hoito on tärkeää, jotta se ei tukkeutuisi.
Suodatin vaihdetaan uuteen yleensä altaan vedenvaihdon yhteydessä ja altaan vesi suositellaan vaihdettavan 2-4 kertaa vuodessa. Meillä vedenvaihto on edessä vielä ennen talvipakkasten tuloa ja uppopumppu ostoslistalla. Veden vaihtoväli riippuu täysin tehdyistä huoltotoimista, joten veden vaihtotarpeeseen voi vaikuttaa omalla käyttäytymisellä.
Novitek on koostanut hyvät ohjeet vedenhoitoon, voit lukea ohjeet täältä. Lisäksi muita altaan huolto-ohjeita löydät täältä.



Ulkoporealtaan energiankulutus
Kuuma puheenaihe on juuri nyt sähkön hinta ja energiansäästötoimet. Emme mekään osanneet altaan hankintapäätöstä tehdessä arvata, millaisessa epävarmassa tilanteessa elämme tällä hetkellä. Koronavuodet saivat aikaan sen, että ulkoporealtaita meni kuin kuumille kiville. Matkailun sijaan haluttiin panostaa kodin mukavuuksiin, etenkin kun kotona vietettiin niin paljon aikaa. Nyt moni porealtaan omistaja miettii energiansäästötoimia. Kannattaako allas tyhjentää talveksi? Kuinka alas porealtaan veden lämpötilan voi turvallisesti alimmillaan laskea?
Novitekin ulkoporealtaat on suunniteltu ympärivuotiseen käyttöön ja suositus on pitää vesi altaassa myös talven ajan edes laskemalla lämpötilaa. Viileäkin vesi suojaa poreammeen tekniikkaa ja putkia jäätymiseltä. Jos aikoo pitää pidempiä taukoja talven aikana kylpemisestä, niin siihen Novitek on koostanut ohjeistusta ja julkaissut hyvän artikkelin sivuillaan. Voit lukea artikkelin täältä.
Vinkit energiansäästöön talvikuukausina:
- Laske altaan veden lämpötilaa, jos et aio tyhjentää allasta vedestä. Veden lämmittäminen sahaavasti kuitenkin syö enemmän energiaa kuin tasaisen lämmön ylläpitäminen.
- Mikäli tiedät pitäväsi pidempiä taukoja kylpemisestä, voit asettaa lämpötilan alalämpötila-asetukselle, jolloin alin lämpötila voi olla 10 astetta
- Käytä REST -toimintotilaa, allas lämmittää tällöin vain asetettujen suodatusjaksojen aikana
- Käytä aina suojakantta tiiviisti, kun et kylve. Lisäsuojaa altaalle talviaikana saa lisäsuojapeitteellä, joka tuo lisäeristystä saumakohtiin
- Tee talvityhjennys, mikäli et aio kylpeä. Omatoimiseen tyhjennykseen ohjeet Novitekin asiakaspalvelusta. Altaalle mahdollista myös tilata tyhjennyspalvelu Novitekilta.
Paljonko kylpeminen sitten maksaa?
Aiemmin on kuultu puhuttavan euron per päivä kustannuksesta, joka altaan käytöstä aiheutuu. Nyt sähkön hinnannousun ja sopimusten muutosten myötä tämä ei kaikkien kohdalla tule luonnollisestikaan pitämään paikkaansa. Novitek teetti sähkönkulutusmittauksen ja tarkempia tuloksia pääset lukemaan tästä.
Mekin olemme seuranneet altaan tulon jälkeen energiankulutusta sovelluksen kautta ja selkeä piikki näkyy aina, kun allasta käytetään tai ennemminkin, kun poreita käytetään. Altaan täyttäminen ja alkulämmitys myös näkyvät isompana piikkinä energiankulutuksen seurannan käppyröissä.

Ylläolevassa kaaviossa näkyy meidän sähkönkulutus kokonaisuudessaan elokuulta 2022. Kulutuspiikeistä huomaa selkeästi, kun allas on kytketty käyttöön 9.8.2022 jolloin vesi on lämmitetty 37 asteen käyttölämpötilaan. Alla olevassa kaaviossa on yhden elokuisen lauantaipäivän sähkönkulutus kellonajoittain esitettynä. Isompana piikkinä näkyy klo 22 ajoittunut poreilu.

Kun vertaan elokuun 2022 sähkönkulutusta kokonaisuudessaan 2021 elokuuhun, niin kokonaiskulutus on kasvanut vuoden takaisesta ainoastaan n. 70 kWh. Tuntuu pieneltä kasvulta, kun ajattelee että vuonna 2021 meillä ei ollut poreammetta ja vuonna 2022 meillä on poreamme. Mistä tämä johtuu? Vuosi sitten elokuu on ollut kylmempi, mitä 2022 ja lämmitystä lisättiin silloin aikaisemmin. Tänä vuonna emme olleet vielä nostaneet huonelämpötilaa lainkaan elokuussa. Eli kylmenevä sää luonnollisesti vaikuttaa myös todella paljon sähkönkulutukseen, kun lämmityksen tarve lisääntyy. Syyskuuta en halunnut ottaa tässä esimerkkikuukaudeksi, koska olemme laittaneet 2022 saunatuvan lämmityksen päälle ja 2021 meillä ei vielä ollut saunatupaa. Joten syyskuu ei sikäli ole vertailukelpoinen 2021-22 välillä.
Palataanpa vielä Novitekin teettämään energiankulutustutkimukseen. Pienemmän altaan perussähkönkulutus kannen ollessa suljettuna (ei muuta käyttöä) vuositasolla on karkeasti arvioituna n. 2200-2400 kWh vs. altaan käyttö viikonloppuisin 2500-2600 kWh. Eli poreilu itsessään ei lisää valtavasti sähkönkulutusta. Altaan lämpimänä pito ympärivuoden sen sijaan lisää, kun vertaa tilanteeseen ilman allasta.
Meillä ennen allasta vuositasolla sähkönkulutus on jäänyt alle 10t kWh. Vertailua on kiinnostavaa tehdä ja voisin koostaa meidänkin sähkönkulutuksesta kaavioita, kunhan historiadataa on saatavilla pidemmältä ajanjaksolta.