Viime viikolla esittelin meidän makuuhuoneen ja annoin vinkit rauhallisen makuuhuoneen suunnitteluun. Meidän vanhempien master bedroomin yhteydessä on vaatehuone eli niin sanottu walk in closet. Vaatehuone jää sängynpäätyseinän taakse ja sinne pääsee kulkemaan molemmin puolin sänkyä. Oviaukkoihin ei haluttu ovia vaan avara kulku vaatehuoneeseen. Olimme liukuoviratkaisun todenneet meille epäsopivaksi jo edellisessä kodissamme, jossa meillä oli seinänsisään liukuvat ovet aina käytännössä auki. Toki tässä ratkaisussa pölyä saattaa kertyä huomattavasti helpommin tuonne vaatehuoneenkin puolelle. Riittävällä imuroinnilla kuitenkin pölyhaittakin pysyy hallinnassa.




Vaatehuoneen leveys on n. 3,5 metriä ja kokonaissyvyys n. 1,2 metriä. Vaatehuoneen käytävälle jää n. 70 cm tila kulkea, joka tuntuu meille varsin riittävältä. Mietimme tänne aluksi vanhassa kodissa hyväksi todettua Ikean Pax järjestelmää. Melko nopeasti päädyimme ratkaisuun, jossa halusimme, että kalusteet räätälöidään täysin tilaan sopivaksi jokainen millimetri hyödyntäen. Vaatehuoneen yläosassa kulkee koko seinän leveydeltä umpinaista kaappitilaa. Yläkaapeissa säilytämme muun muassa kausivaatteita, vieraspeittoja ja -tyynyjä, ylimääräisiä vilttejä ja koristetyynyjä, yms. tekstiileitä, joita ei jokapäiväisessä käytössä tarvita.



Yläkaappien alareunassa kulkee vaatetanko koko vaatehuoneen leveydeltä. Lisäksi yläreunaan on urattu led valonauha siististi. Tankotilan alla on tasotilaa ja alalaatikostot. Laatikostosta haluttiin leijuva, jotta alle saatiin epäsuoraa valoa led valonauhalla toteutettuna. Lisäksi meillä on kaksi led spottia katossa. Vaatehuoneen voisi sanoa olevan jopa ylivalaistu, mutta tykkään siitä, että tunnelmia voi vaihtaa monipuolisella valaistuksella. Lisäksi leijuva alalaatikosto tekee kokonaisuudesta keveän näköisen.
Olemme jakaneet vaatehuoneen tilan täysin tasan miehen kanssa. Miehellä on jopa enemmän vaatteita kuin minulla. Olen tehnyt karsintaa omien vaatteiden osalta ja yritän pitää määrän hallittuna ja kaikki omistamani vaatteet käytössä. Tarkoittaen sitä, että en pidä erillisiä juhlavaatteita vaan käytän samoja vaatteita erilailla yhdistellen niin töissä kuin vapaa-aikana. Ostan vain tarpeeseen ja pidän vaatteiden värimaailman hillittynä, jotta vaatteiden yhdistely toisiinsa pysyy simppelinä ja helppona. Muutama väripilkku minunkin vaatekaapista sentään löytyy ainaisen mustan, valkoisen ja harmaan lisäksi. Lisäksi pidän vain yhden kauden eli vuodenajan vaatteet esillä ja saatavilla. Vaatekaappini perustuukin tavallaan kahteen kapseliin, kevät/kesä ja syksy/talvi




Saan usein kysymyksiä, kuinka pidän vaatekaappini niin siistissä kunnossa ja tuo edellä mainittu kausikapseli onkin syynä tähän. Ajattelin jakaa muutaman vinkin, jolla saan kausivaatesäilytyksen toimimaan meillä omien vaatteideni osalta.
- En pidä kaikkia vaatteita esillä. Helposti saatavilla on vain ne vaatteet, joita oikeasti käytän.
- Erottelen vaatteet selkeästi vuodenaikojen mukaan. Paksuille villaneuleille ei ole käyttöä kesällä ja vastaavasti sitä ohuinta värikästä kesämekkoa tai rantakaftaania en tule käyttäneeksi talvisin.
- Pakkaan edellisen kauden vaatteet aina vuodenajan vaihtuessa erilliseen säilytyslaatikkoon ja varastoin laatikon yläkaappiin odottamaan seuraavaa kautta.
- Teen vaateinventaaria riittävän usein ja pidän listaa tarpeista.
- Hankkiudun eroon nuhjuisista, liian pienistä ja rikkinäisistä vaatteista, joita ei voi esimerkiksi enää korjata ja hävitän ne tekstiilijätteen mukana.
Tällä tavoin aina kauden vaihtuessa tulee tunne, kuin shoppailisi omalla vaatekaapilla ja puoli vuotta pois käytöstä olevat vaatteet ovatkin taas mieluisia.
Vaatehuoneen on toimittanut meille Handyhand muiden kodin kiintokalusteiden ohella.